BAŞARILI BİR EKİP KURMAK VE PERFORMANS YÖNETİMİ
- Salih Yildirim
- 27 Şub
- 3 dakikada okunur

Başarılı bir ekip kurmak ve performans yönetimi konusu ilgi çekici mevzulardan bir tanesidir. Çok tartışılan konuların başında gelir. Odak bir sorusu vardır. İş planını fikir mi, lider mi yoksa ekip mi başarıya götürür? Bu soruya daha çok ortaya çıkan sonuçlara göre cevaplar verilir. Bu yüzden sıklıkla yanlış yorumlar ortaya çıkar. Genelde buz dağının görünen kısmına ilgi duyar herkes ve esas yoğunluğun yaşandığı orta ve alt katmanlar göz ardı edilir. Çünkü tüm enformasyon araçları sayesinde dikkat her zaman ön plana çıkana odaklanır. Sonuç olarak dillere destan tarihi başarı öykülerinde akıllarda her zaman bir kaç yüz kalır...
Elbette başarılı bir çok tarihi kişilik; farklı karakteristik özellikleri sayesinde olayların gidişatını etkileyerek ortaya çıkacak muhtemel sonuçları geniş kitlelerin lehine çevirmişlerdir. Bazen de aleyhine...
Tamam hikayeler bize hep bu şekilde anlatıldı doğru.
Biz başka bir yönünü ele alalım.
Mesela iyi bir senfoni orkestrasının seyircisine destansı bir performans sergileyebilmesi için nelere ihtiyacı var? Çok sesliliğin hakim olduğu ve birbirinden çok farklı müzik aletlerinin çalınabilmesi için her birine alanında uzman müzisyenlere ihtiyaç duyulur. Peki sadece enstrüman çalan müzik uzmanları yeterli mi? Onlara seyircisinin duygularını harekete geçiren eserleri kim yada kimler verecek? Ya da kocaman bir ekip haline gelen müzik uzmanlarının bir uyum içerisinde çalabilmelerini sağlayacak olan mekanizma nasıl işleyecek?
Devam edecek olursak; her biri kendi içerisinde birbirinden farklı ve üstün özellikleri olan vücudumuzu oluşturan aygıt ve organların ( beyin de dahil )tek başlarına yaşamı sürdüremeyecekleri aşikardır. Bu organlara sahip olmayan organik bir dünyada beyin ve gelişiminden bahsedebilir miyiz?
Yukarıda ki paragraflarda sorduğumuz soruların cevapları, kolektif olarak ortaya konan başarı örneklerinin tamamını açıklar niteliktedir.
Düşünmenizi sağlamaya çalıştığımız asıl mesele iyi bir ekiple neleri başarabileceğimiz potansiyeli hakkındadır.
İş planlarımızı yaparken en baştan ekip oluşturma ile ilgili stratejilerimizi belirlememiz gerekmektedir. Bunu yaparken yukarıda da örneklendirdiğimiz gibi öncelikle işleri uzmanlarına verebilmek önemli bir ayrıntıdır. Liyakat atacağınız her adımda aklınızda olmalıdır.
İş planınız net olmalıdır. Ekibe dahil etmeyi düşündüğünüz kişilere ne yapmaları gerektiği noktasında iş ve görev tanımları net olarak yapılmalıdır.
Verilecek işten ve görevden beklentiler net olarak ekip üyesine aktarılmalıdır.
Ekip üyelerinin motivasyonları ortaya koyacakları performansları açısından belirleyici olacaktır. Bir ekip üyesinin motivasyonu öncelikle iş ortamının temel insani değerler noktasında etkileyici bir seviyede olması pozitif yönde etki edecektir. Bu yüzden ekip üyesinin görüşlerine kulak verildiği, fikirlerine ve kişiliğine saygı duyulduğu, güven duyularak sorumluluk verildiği iş ortamları motivasyon açısından ilham verici olacaktır.
Son olarak ekip üyelerinin izlenmesi, ortaya çıkan başarıların kendisi ile paylaşılması, işi için yaptığı her türlü katkı ve fedakarlığın farkında olunduğunu gösterilmesi önemlidir.
Yani her anlamda saygı duyulduğunu ve dikkate alındığını hisseden bir ekip üyesi çoğu zaman beklenin üzerinde performans sergiler ve görevlerini genelde karşılık beklemeksizin bir iç motivasyon ile yerine getirir.
Önceki yazılarımızda işletme organizasyonlarının piramit biçiminde oluştuğunu hatırlayın. En tepede genelde kurucuların olduğunu, aşağı doğru piramidin tabanı genişledikçe departman ve ekip çalışan sayısının arttığını öğrenmiştik. En tepedekilerin bakış açısı ve yaklaşımlarının aşağı doğru tüm organizasyonu etkilediğini biliyoruz artık. Organizasyonun ilk başladığı en tepe bölgede kurucular ve yöneticilerin kendi yaklaşımları ve davranışları doğrultusunda genişler piramidin tabanı. Yani yukarıdaki anlayış aynen tabana yansır ve yöneticisinin ekip üyelerine yaklaşımları etki alanına göre genişlemeye başlar.
Ayrı ayrı iki paragrafta ekip üyesinin bulunduğu ortam ve birlikte çalıştığı yönetici ve ekip üyelerinin birbirleri ile nasıl etkileştiğini kabaca anlattık.
Baştan aşağı liyakatli, yapıcı, destekleyici ve izleyen bir yönetim; ekip üyesi seçiminde, işine adaptasyonunda, diğer ekip arkadaşları ile kolektif çalışmasında, aralarındaki adil yönetimin sağlanmasında çok büyük bir rol oynayacaktır.
Örnekler üzerinden devam edecek olursak, aralarındaki eş güdüm sağlanmış, iyi koordine edilmiş, dokusal olarak uyum sağlamış organlar beyin liderliğinde bir araya geldiklerinde ortaya; çevreye iyi adapte olmuş, dirençli ve sağlıklı büyüyebilen organizmalar çıkıyor.
Yukarıda sorduğumuz odak sorumuzu sonda bir daha soralım. İş planını fikir mi, lider mi yoksa ekip mi başarıya götürür?
Cevap iyi fikir + vizyoner kurucu ve yöneticiler + sorumluluk paylaşımı. Bu denklem bile uçtan uca iyi bir ekip olmayı gerektiriyor değil mi? Yani tek taştan duvar olmuyor.
Colony Process olarak operasyon kurulması aşamasında iyi bir ekip oluşturmak için yukarıda anlattığımız felsefe doğrultusunda çalışıyoruz. Daha fazlası için bize mutlaka danışın!