BİRLEŞME SATIN ALMA VE YATIRIM STRATEJİLERİ
- Salih Yildirim
- 6 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 16 Ara 2024

Birleşme satın alma ve yatırım stratejileri başlığı aslında çok geniş alanlarla ilgili olduğunu söylemeliyiz. Makalemizin daha çok Franchise / Bayilik girişimi yapan yatırımcıları ilgilendiren taraflarını anlatacağımız bir yazı olmasını amaçladık. Franchise veren ve franchise alan her iki tarafı da kapsayan önemli bir konu olduğunu söylemeliyiz.
Ülkemizde yatırımcı ve girişimcilerimizin bu alanlarda yaptıkları en sık hata yeterli planlama yapmadan rekabetin yoğun yaşandığı piyasalara balıklama dalmalarıdır. Rakiplerin elde ettiği satış rakamları genellikle aldatıcı etkide bulunarak konunun en baştan yanlış değerlendirilmesine sebep olur. Evet maalesef ülkemizdeki yatırım kararları sadece mevcut satış rakamlarına odaklanarak veriliyor. Gelecek projeksiyonu bir çok yatırımda yapılmadığı gibi bunu yapmak için yeterli vizyona da sahip değiliz. Beraberinde İyi tasarlanmış projeksiyonla birlikte vizyonu anlama sorunumuzda vardır. Bu yüzden yatırım ve girişim ekosistemini kısır döngüye sürüklüyor bu ikili problem. Dolayısıyla yatırımcı ve girişimciler verimli bir şekilde bir araya getirilemiyor henüz. Sonuç olarak bir sürü atıl proje ve israf olan milyarlarca lira kaynak karşımıza öğrenme maliyeti olarak çıkıyor. Peki gerçekten bu öğrenme maliyeti bize bir şeyler öğretiyor mu? Cevaplanması gereken önemli bir soru bu ama şimdilik bu yazımızın konusu değil.
Yatırımcı ve girişimcilerin öncelikli olarak deneyime ve tecrübeye önem vermeleri elzem bir konudur. Bu noktadan yola çıkar isek yapılacak girişimin pazarı hakkında yeterli bilgiye sahip olunması gerekir. Pazarda bulunan faaliyet gösteren firmalar ve durumları hakkında araştırmalar yapılmalıdır. Pazarın geleceği, öncesi ve sonrasının tespiti ile tahmin edilebilir ancak. Gelecek ön görüsü hakkında potansiyel rakipler hangi faaliyetleri yürütüyorlar bunlar mutlaka gözlemlenmelidir. Yapılması gereken gözlem ve araştırmalardan, çok spesifik alanlar hariç pazarda mutlaka rakiplerinizin olduğunu göreceksiniz. Yapacağınız en son değerlendirmede gerçekleşecek yatırımın rakiplerinden nasıl bir farkı olacağını yada mevcut pazarı daraltarak pay mı alacağı sonuçlarını çıkarmaya başlayacaksınız.
Pazarda birileri sizin düşündüğünüzü düşünüyor veya daha önce düşünüp girişimini başlatmış olabilir. Benzer bir vizyona sahip olabilirsiniz. Ayrıca kurmayı hayal ettiğiniz bir ekipten oluşabilir ve hatta bir çok zorluğu da atlatarak sizin projenizi hayata geçirmiş, sonuçlar almış olabilirler. Bu durumlar genelde bizi heyecanlandıran durumlardır. Çünkü ortaya işbirliği veya birleşme gibi çok önemli sonuçlar çıkarabilir. Yani olası bir ortaklık geliştirerek pazarda daha etkin bir pozisyon yakalama şansına sahip olursunuz. Hem finansal kaynaklar açısından hem de insan kaynağı açısından oldukça avantajlı bir durumla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu gibi durumları birleşme, satın alma veya yatırım açılarından mutlaka değerlendirmelisiniz.
Tüm bunların farkında olabilmek için dar kalıp bir bakış açısından kurtulmalısınız. Yani her şeyin en iyisini ben bilirim, ben yaparım diyorsanız zaten çok yanlış yoldasınız. İşiniz başarılı dahi olsa asla diğer nesile devir edecek kadar uzun yaşatamazsınız. Var sayın ki uzun süre ayakta kalmayı başardı, yine bu bakış açısı ile sizin kurduğunuz iş sizden sonrakilerin başlarını dertten derde sokacaktır. Bu bakımdan en azından bir yatırım ve girişim başlatmadan önce kendinize geniş bir gelecek vizyonu tasarlamanız gerekir. Kurduğunuz işiniz katma değeri yüksek, benden sonrada devam etsin istiyorsanız, hangi ölçekte olursanız olun başlangıçta kurumsal bir kafa yapısı ve geniş bir bakış açısı inşa etmenizi gerektirir.
Oldukça deneyimli olduğumuz birleşme, satın alma ve yatırım konusunda franchise / bayilik sektöründe Colony Process olarak danışmanlık yapıyoruz. Bu stratejik alanın yatırımların verimliliğini büyük ölçüde etkilediğini unutmayın ve mutlaka bizimle iletişime geçin.