top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

FRANCHİSE SİSTEMİNİN YÖNETİLMESİ

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2024


franchise sistem yönetimi

Genel de ticari bir girişimin iyi yönetilmesi konusunu küçümseriz toplumsal olarak. Fakat aynı zamanda çalıştığımız iş yerlerinde yönetici veya patronlarımızdan performans ve anlayış beklemekte bir yanlış olduğunu düşünmeyiz. Sonuç olarak para kazanıyor veya kazandırıyor ise saygımızı hak eder hale geliyor işler. Para dışındaki sonuçlar bizi ilgilendirmiyor bile. Fakat hiç bir zaman işlerin iyi yönetilmesinin başarı getirebileceğine inanmıyoruz. Sadece doğru işin para kazandırdığı inancı zihnimize kazınmış iken, işin doğru yapılması kısmının neler kazandıracağı konusunda hiç bir fikrimiz olmuyor.


Yukarıda tarif ettiğimiz toplumsal bir konjonktürde Franchise vermenin ne kadar zorlu olacağını söylemeliyiz. Bu yüzden Franchise sistemi kurarak büyüme kararı alan işletmelerin Franchise Sisteminin Yönetilmesi aşamasına ayrıca büyük önem vermeleri gerekir. Marka haklarını paylaştıkları yatırımcıların birer marka temsilcisi haline geldikleri bilincinde olmaları önemlidir. Bu kısımda sorumlulukları yatırımcıya hukuki olarak da felsefi olarak da mutlaka iyi aktarılması gerekir. Yatırımcı çoğu zaman karşılıklı yapılan bu sözleşmede kendisi için sadece yatıracağı paranın geri dönüşüne yada kazancına odaklanarak vahim bir hata içerisine düşer. Franchise veren bu düşünceyi engelleyen önlemleri ta en baştan alması gerekir. Alınacak ilk büyük önlem Franchise sisteminin doğru tasarlanması olacaktır. En baştan iş akışları, süreçleri ile birlikte doğru bir şekilde inşa edilmesi elzemdir. Sahada yatırımcı tarafında işlerin düzgün bir şekilde yürüyor olmasından emin olunması en can alıcı noktalardandır. Temelde para kazandıran asgari işletme operasyonunun rutin olarak gerçekleşmesi franchise veren tarafından garanti altına alınmalıdır. Pek tabi franchise vereninde franchise alanında karşılıklı önemli sorumlukları vardır. Biz bu sorumlulukları bir başka blog yazısından ele alacağız.


Aslında burada esas anlatılmak istenen ERP yani toplam kalite yönetimi anlayışıyla işlerin kurumsal bir akışa kavuşturulmasıdır. Yani etkili, eş güdümlü ve hızlı bir şekilde franchise sistemini yönet, kontrol et ve opere et temelinin oluşturulmasıdır. Franchise sistemi bir değerler zinciri olarak tanımlar isek eğer, en zayıf halkası işlerin düzgün yürümediği halka olacaktır her daim. Zincirin hangi halkadan kırıldığı önemli değildir. Netice itibariyle zincir bir kere kırıldığında önemli ticari kayıplar yaşanacaktır.


Colony Process olarak franchise sisteminizi ERP yani toplam kalite zinciri temelinde kurmaya ve yönetmeye talibiz. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve tanışmak için mutlaka bizimle iletişime geçin.

All rights belong to ©Colony Proces

bottom of page