top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

Franchise Risk Yönetimi

risk yönetimi

Bu güne kadar franchise sisteminin başarılı bir perakende iş modelinin büyümesine önemli katkılar sağlayacak kritik alt yapı olduğunu anlattık. İyi yönetildiği taktirde!


Franchise Risk Yönetimi kavramını belki de ilk defa duyacaksınız. Bu yazımızda bu konuya biraz açıklık getirmek istiyoruz.


Peki işletme büyüme stratejisi olarak belirlediği franchise modelinin kendi içerisinde nasıl riskler ve sorumluluklar barındırdığından haberdar mıyız?


Şunu kabul etmeliyiz. Başarılı bir işin büyüme hikayesi başlangıçta kurucular ile başlar ve kurucuların karakteristik özellikleri doğrultusunda işe dahil olan paydaşlar ile hikayenin başarı seviyesi belirlenir.


İlk olarak başarılı bir işletme kurduk daha sonra iş istasyonları ve diğer alt yapıları da oluşturarak çağına ayak uydurmasını sağladık. Artık işimizin büyümesini ve bize daha çok kazanç sağlamasını planlıyoruz. Büyüme stratejisi olarak ta franchise sistemini benimsedik.


İşimizi başka bir yatırımcı / işletmeci ile paylaşmadan evvel bulunduğumuz ülkenin yazılı kurallarına göre hukuki bir sözleşme tasarladık.

Hukuk sözleşmelerinde şuna dikkat etmek çok önemlidir. Her ne kadar hukuk dili kendine münhasır bir dil olsa da sözleşme maddeleri tartışamaya kapalı olarak herkesin anlayacağı şekilde açıkça yazılmalıdır. Yaşanacak olası ihtilaftan çok yatırımcıya en baştan şeffaf ve anlaşılır olarak güven verecektir. Sözleşme sonrasında pek tabi kötü niyet ve olumsuzluklara karşı markamıza hukuki olarak koruma sağlayacaktır. Bu önemli bir aşamadır.


Her şey yazılı hale geldi ilk hedef tamam.

Sonrasında yönetilecek bir iş ve yatırımcı ilişkisi vardır. Bu noktada Marka sahibi işletmeye çok iş düşmektedir.

İşin yönetimi noktasında franchise veren uzun vadeli kazanç ve itibar hedeflediği için her ne kadar noktanın işletmesini de yatırımcıya bıraksa da genel işleyişten kaçınılmaz bir şekilde sorumludur. Yatırımcı yatırımının geri dönüşüne yoğunlaşmışken franchise veren çok yönlü olarak bir çok kazanım elde eder. Bu yüzden franchise veren taraf markasının geleceği için her açtığı işletme noktası ile ilgilenebileceği, operasyonel destek verebileceği şekilde organize olması gerekmektedir. Bu yapılamaz ise eğer markanın itibarı yatırımcı(lar)ın inisiyatifinde kalacaktır.


Yatırımcı ilişkisinin yönetimi noktasında ise franchise veren açık, dürüst ve samimi ilişkiler kurması önemlidir. Yatırımcı her anlamda işin bugünü ve geleceği hakkında doğru bilgilere ihtiyacı olacaktır. Düzgün kurulan yatırımcı ilişkisinden yatırımların devamını getireceği gibi işletmenin yönetilmesi noktasında tam güven sağlayacaktır. İşletmenin olası bir ticari başarısızlık ile karşılaştığında sorunun çözümü kolay olacaktır ve daha az kayıpla atlatılacaktır.


Temel olarak franchise yatırımcısı parasal kazanç odaklı olarak yatırımını gerçekleştirir. Bu yüzden franchise veren taraf alt yapı ve üst yapı olarak hazır olmak zorundadır. Yatırımcıya bu yolda ne kadar çok destek sağlanır ise franchise veren işletmenin kalıcı olma ihtimali o kadar yükselir.


Finalde şunu söyleyebiliriz. Franchise veren markasının geleceği ve sağlıklı büyümesi için lojistikten muhasebesine kadar uçtan uca tüm alt yapısını kurmuş olması ve yönetebilmesi gerekmektedir. Franchise zincirinin en zayıf halkası genelde yatırımcılardır. Marka yatırımcı halkasını güçlendirecek tüm alt yapılara yatırım yapmak zorundadır. İşinizi büyüme amacı ile sistemsiz bir yığına dönüştürme ve sonrada altında kalma durumu ile karşılaşmamak için bu yazdıklarımıza kulak vermenizi tavsiye ederiz.


Colony Process olarak işletmelerinin franchise sistemi kurma ve yönetme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Daha fazla bili ve sorularınız için bize mutlaka ulaşın.


Kalın sağlıcakla...


All rights belong to ©Colony Proces

bottom of page