top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

Franchise Vermenin Temel Kuralları

Güncelleme tarihi: 27 Oca


franchise dilimleri

Her girişimcinin hayalidir; projesini tamamına erdirmek. Yani işletmesinin belirli bir noktaya erişmesinden sonra artık kabına sığmayan bir işe dönüşmesi. Bu noktadan sonra işlerin büyüme sürecinin sağlıklı yürümesi için planlamalar yapmak gerekir. Bu planlamalar adeta çocuğunuzun büyüme hikayesine çok benzer. İlk adımları, okuma yazma öğrenme süreci, eğitiminde belli eşiklerin aşılması vesaire. Benzetmeden kastımız büyüme sürecindeki işlerinizin adeta bir çocuğun gelişim serüveni gibi dikkatle planlanmasını gerektiğini anlatma çabasından ibaret.


O halde işimizin artık sınırlarını aşma safhasına geldiğini nasıl anlarız?

Çok basit; ortaya koymuş olduğumuz ürün veya hizmetlere müşteri ilgisi ve talebinin belli hacme eriştiğini gözlemliyor iseniz eğer bazı şeylerin yeniden planlayarak değiştirilmesinin vakti gelmiş demektir.

İşler iyi iken neden değiştirmem gereken şeyler olsun ki? sorusunu sorabilirsiniz.

Tabi cevabı bir girişimci olarak neyi hedeflediğinizde saklı.

Biz sizin girişimci olarak işinizi büyütmek için hamle yapmanız gerektiğini düşündüğünüze inanarak çözümler önereceğiz.

Özellikle perakende sektöründe başarılı bir işletmeye sahipsiniz ve işinizi sınırlarının ötesinde büyütme hayalleri ile her yerde mağazalarınızı açmak istiyorsunuz.

Bu stratejiyi gerçekleştirebilmenin en önemli ve etkili yolu gerekli franchise alt yapısını kurarak işinizi yatırımcılar ile buluşturmak olacaktır.

Bu aşama işiniz için önemli bir kavşaktır. Çünkü işiniz çok başarılı dahi olsa doğru bir süreç ve alt yapıya sahip değil ise başarınızı diğer noktalara taşıyamazsınız. Hele kervanı yolda dizerim mantığı ile başlayalım gerisi gelir diyor iseniz yıllarca emek verdiğiniz her şeyi kaybetme noktasına da gelebilirsiniz.

Bu yüzden franchise verme noktasında yapılması gerekenleri adım adım açıklamaya çalışacağız.


  1. İlk olarak işletmenizin hangi noktada başarılı olduğunu tespit etmek gerekir. Yani hangi kitleye neler sunarak bu başarıyı yakaladığınızı iyi biliyor olmanız gerekir. Örneğin müşterileriniz tarafından sevilen bir restoranınız var. Burada müşterilerinizin tam olarak neyi benimsediğini tespit etmeye kalkar isek; yemekleriniz mi, hizmetiniz mi, fiyatlarınız mı yoksa bulunduğunuz lokasyonun özelliklerinden mi kaynaklı olduğunu net bir şekilde ortaya koymamız gerekmektedir. Pek tabi başarı her noktada başarı ile sürdürdüğünüz kalite zincirinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu her ne ise tespitinin dikkatle yapılması ve franchise alt yapısının bu özellikler üzerine kurgulanması gerekir.


  2. Tespitlerimizi yaptık. Başarılı olduğumuz noktaları değerlendirdik. Şimdi mevcutta işimizi operasyonel olarak nasıl gerçekleştirdiğimizi tespit edelim. İşin başında veya mutfağında kim yada kimler rol alıyor. İşler tamamı ile size bağlı ise en az sizin gibi birinin daha yetişmiş olması gerekiyor. Yada yakınlarınızdan oluşan bir ekibiniz varsa her birinin alternatifi olacak şekilde yenilerini yetiştirmeniz gerekiyor. Unutmayın işletmenizi birebir bile kopyalayacak olsanız operasyonu doğru gerçekleştiremez iseniz başarınızı sürdüremezsiniz. Demek ki daha franchise verme yoluna çıkmadan ekibinizi genişletmeniz ve eğitmeniz gerekiyor. Ayrıca operasyonu sürekli ikame edilebilir halde tutmanız önemli bir ayrıntıdır.


  3. Şimdi lojistik sürecinizi ele alalım. Ürün veya hizmetlerinizi müşterilerinize sunmak için gerçekleştirdiğiniz tedariği, aynı kalitede aksamadan diğer noktalarınıza da taşıyabilecek misiniz? Gelecekte hizmet noktalarınız çoğaldıkça lojistik süreçleriniz ihtiyaca sağlıklı bir şekilde cevap verebilecek mi? Mutlaka franchise yolculuğuna çıkmadan işletmenizi hazırlamanız gereken konulardan biridir lojistik süreçler.


  4. Başarılı işletmeniz için üretim, satış vb. gibi operasyon gerektiren süreçlerinizi nasıl planladınız? Bu konu oldukça önemlidir! Franchise aşamasına getirmeyi düşündüğünüz işinizin akışlarının kopyalanabilir, kolay uygulanılabilir, kolay öğrenilebilir şekilde tasarlamanız gerekmektedir. İşler büyüdükçe operasyon yükü de pratikte azaltılmalıdır. Dolayısı ile ürün veya hizmetlerinizin kalitesinin sürdürülebilir olması açısından iş süreçlerinin doğru bir şekilde tasarlanması elzemdir.


  5. İş süreçleri, operasyon ve lojistik ile ilgili planlarımız hazır. Bu aşamada artık tüm sistemin izlenebilir ve yönetilebilir olması için çatı özelliği olan yönetimsel iş süreçlerinin pratik olarak tasarlanması ve basit bir yazılım alt yapısı ile proaktif operasyonel seviyeye taşınmış olması lazımdır. Hedef strateji tüm sistemin etkili ve kolay bir şekilde izlenebilmesi ve alınan yönetimsel kararların hızlıca uygulamaya geçirilebilmesidir.



5 adımda açıklamaya çalıştığımız işletmenizin franchise vermenin temel kuralları konusunun bir özetidir esasında. Her bir madde kendi içerisinde ayrıntılı bir alt yapıya sahiptir. Sektörel olarak da her bir madde farklı özelliklere sahip olabilir. Ama genel hatları ile her sektör için geçerlidir bu adımlar. İşletmenin analizinin doğru yapılmasından tutun sahada yaygınlaşmaya başlayan hizmet noktalarının yönetimine kadar uçtan uca kurulan bir franchise alt yapısı, işetmenizin sağlıklı bir bünyeye sahip olmasını sağlar. Franchise yöntemi ile işinizin sıkıntısız bir şekilde büyüme sürecini sürdürmesi bu esasların iyi bir alt yapı ile kurulmuş ve yönetiliyor olmasına bağlıdır.


Sizin kafanızda bir fikir uyandırmış olabiliriz. Yine de franchise süreçlerinizi kurgulamak için mutlaka iyi bir danışman edinin kendinize. Büyüme yolculuğunuzu profesyonel bir danışmanlık hizmeti ile sıkıntısız ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bizler

Colony Process'i bu amaç ile kurduk. Franchise ile alakalı tüm süreçlerde yanınızdayız. Daha fazlası için mutlaka bize ulaşın.

Sağlıcakla kalın!






All rights belong to ©Colony Proces

bottom of page