Girişimin Yatırım Ekosistemine Dahil Olması.
- Salih Yildirim
- 28 Nis
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 May

Hepimizin aklında bir girişim hayali vardır daima. Bazılarımızın zihni bir fikir fabrikası gibi sürekli yenisini üretir. Bir çoğunun mantıklı fikirler olduğunu şaşırsak da söylemeliyiz.
Madem öyle girişim projelerinin başarı oranları neden çok düşüktür?
Mantıklı fikirlerin yoğunlukla var olması hatta önemli bir kısmının girişime dönüşmesine rağmen nihayete ermeleri başarılı birer ticari işletmelere dönüşmeleri niçin bu kadar zordur?
Bu soruları girişimcinin kişiliği, çalışma azmi ve motivasyonu, tecrübesi, doğru ekip arkadaşları, zamanlaması, pazarlama vs. ile türlü açıklama ile cevaplandırabiliriz...
Fakat bir girişimin DNA zincirinin en kritik ve zayıf halkasının her zaman finansman olduğu gerçeğini unutmadan bir kenara not edelim.
Basit bir dille girişimin hedefleneni yapması için para lazımdır...
İktisat biliminin temeli kıt kaynakların yönetilmesi esasına dayanır. Parada oldukça önemli kıt kaynaklardan bir tanesidir. Girişimin tüm kaynakların bir araya getirilerek her ayağı ile oluşturulabilmesi için bile finalde para ihtiyacını ortaya çıkarır. İktisadi ve ekonomi sistemini dev bir vücuda benzetir isek, paranın bu vücudun damarlarında dolaşarak tüm sistemi ayakta tutan temel bir yapı olduğunu fark edersiniz.
Peki girişimler bu temel yapıya nasıl ve hangi koşullarda sahip olabilirler?
Eskiden bu sorunun cevabını vermek oldukça zordu. Düzenlenmemiş piyasalar, kale alınmayan fikirler, henüz oluşmamış proje mantığı daha bir sürü belirsizlik hakimdi ekonomilerde.
Şimdilerde ülkemizde dahil yukarıda saydığımız şartlarda önemli ölçüde değişiklik yaşanmış, gelişmiş ve bir ekosistem haline gelmiştir.
Neler var bu ekosistem içerisinde?
Fikirlerin olgunlaşarak birer ticari girişim haline gelmesini sağlayacak kuluçka merkezleri.
Her biri kendi içerisinde uzmanlaşmış ve hedef sektörlere yatırım yapacak VC ler.
Projelerin belirli bir aşamaya gelmesi için başlangıç yatırımı yapan melek yatırımcılar.
Uzmanlık alanlarına göre kümelenen ve fikirlerin teknolojik gelişimlerine destek olan ve sanayi üniversite işbirliği ile kurulmuş teknoparklar.
Genç girişimciler için başlangıç finansal paketler.
Girişim sermayesi, yatırım sermayesi, risk sermayesi gibi çeşitlenmiş yatırım finansmanları.
Artık daha da derinlikli bir yapıya kavuşmuş, uluslar arası bağlantıları olan girişim ve yatırım ekosistemimiz vardır. Girişimciler öncelik olarak girişim yolculuğuna henüz çıkmadan bu ekosistemi tanımak temel ödevlerinden birisidir.
Tüm bunları bilmek girişimciye özellikle bugün ve gelecekte ihtiyaç duyabileceği finansal kaynağı nasıl geliştirebileceği ve yönetileceği konularında önemli yetenekler kazandırır.
Dünyanın her anlamda hızlıca değiştiği bir dönemde girişim yapmak hem zor hem kolaydır. Eskiye nazaran kolay çünkü kaynaklara erişim daha kolaydır. Eskiye nazaran zor çünkü hızla gelişen piyasalar ve dişli rakipler vardır.
Yenilikçi ve gelişen bir girişimin başta finansal kaynaklar olmak üzere alt yapı ve bilgiye sürekli ihtiyacı olacaktır. Girişim ve yatırım ekosistemine dahil olarak bu ihtiyacı önemli ölçülerde giderme ve yönetme şansları vardır girişimcilerin.
Colony Process olarak girişimcilere uzmanı olduğumuz alanlarda bu ekosistemi tanıtıyor ve dahil olmasını sağlıyoruz. Sorularınınız ve merak ettikleriniz hakkında mutlaka bize ulaşın.
Kalın sağlıcakla...