top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

İşletmede Kar / Zarar Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

kar zarar

Temelde para kazanma beklentisi ile kurulan işletmelerde, genelde hedeflenen ve gerçekleşen arasındaki finansal farklar oldukça kafa karıştırıcı neticeler ortaya çıkarır. Kağıt üzerinde yapılan kar zarar hesaplamaları ile hiç alakası olmayan bu sonuçların girişimci için şaşırtıcı ve pek tabi can yakıcı etkileri olacaktır. Bu kafa karışıklığını bir nebzede olsa ortadan kaldırmak amacı ile İşletmelerde Kar Zarar Değerlendirmesi Nasıl Yapılmalı adlı bu yazımızı kaleme aldık.


Her sektörün kendine münhasır Kar / Zarar hesaplamaları olmak ile birlikte genel anlamda temel parametreler aynıdır.


Nedir o temel parametreler?


  • Ürün / Hizmet maliyeti

  • İşletme giderleri


Her iki temel parametrenin alt başlıkları vardır ve yine sektörüne bağlı olarak değişkenlikler gösterebilir.

Bu değişkenler neler olabilir? Örneğin emek yoğun faaliyet gösteren işletmelerde operasyonel giderler önemli ve belirleyici kalemler olarak karşımıza çıkabilir. Tam tersi durumda emek az fakat üretilen ürün veya hizmetin maliyetini etkileyen çoklu girdiler söz konusu olabilir.


Nereden nasıl başlanmalı bu hesaplamalara?


Bu soruya çok farklı cevaplar verilebilir. Fakat biz alanı biraz daha daraltalım kafaları çok fazla karıştırmayalım.

Öncelikle her sektörde son ürün veya hizmet ne ise onun üzerinden brüt ürün karlılığı hesabı yaparak başlanmalıdır. Bu parametre o kadar kritiktir ki piyasada rakipleriniz ile rekabet edebilirliğinizden tutun, üzerine kurulacak tüm satış ve pazarlama yatırımlarını etkileyecek özelliktedir. Siz hesabınızı yaparken kafanıza göre yüksek karlılık hayalleri ile yapmayınız. Çünkü mutlaka o ürün için bir piyasa dengesi söz konusudur ve siz hangi ölçekte olursanız olun piyasa fiyatının üzerinde satış işlemi yapmanız neredeyse imkansızdır.


Şimdi tüm maliyet ve gider hesaplarımızı kağıt üzerinde tamamladık geldik asıl sonucu etkileyecek operasyonel maliyetlere. Emek yoğun yada az mutlaka her iş kolunda bir ekip ile işletme operasyonları gerçekleşir. Hemen hemen her sektörde ürün veya hizmeti üretirken, satarken bir miktar kayıpla karşı karşıyadır işletme ve genelde bu kayıplardan operasyonlar sorumludur. Dolayısı ile işinizin operasyonel maliyetlerini yönetmek için bir kontrol mekanizması kurmamış iseniz eğer hedefler ve sonuçlar arasında çok ciddi farklılıklar olacaktır.

Örnek olarak vücudumuzu ele alırsak işletmeler gibi bir girdisi birde çıktısı olduğunu görürüz. Bu faaliyetin karı enerji ve temel besinlerdir. Elde ettiğimiz bu kar bizim genel sağlığımızı, büyümemizi, hücresel sıhhatimizi birebir etkiler. Çok yemek tüketmek sağlıklı olmamıza yetmediği gibi gerekli ve ihtiyaç olunan besinleri tüketmek varlığımızı olumlu olumsuz etkilemektedir. Tüm vücut operasyonumuzu yöneten beyin, sinir sistemimiz sayesinde organların faaliyetlerinden haberdar olur ve ona göre yönetimini gerçekleştirir. Otonom hale gelen bölgelerimiz olduğu gibi tamamen beynin emirleri ile yürüyen operasyonlar vardır bünyemizde.

Sonuç olarak tüm hikaye kar / zarar hesaplaması ürün veya hizmetlerin piyasa karlılığını bulmak ile başlar ve yine tüm yatırımlar bu temel parametre üzerinde yükselir.


Kar / Zarar hesapları yaparken hayallere dalmayın, piyasanın belirlemiş olduğu parametrelere bakın öncelikle. Rekabet ve diğer unsurlar ancak bu hesaplamalar yapıldıktan sonra belirlenebilir.


Colony Process olarak tüm bu ihtiyaçlarınız için buradayız.


Kalın sağlıcakla...





All rights belong to ©Colony Proces

bottom of page