top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

FRANCHİSE PROJESİ HAZIRLAMA

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2024


franchise projesi

İşletmenizi Franchise / Bayilik vermeye hazırlıyor olabilirsiniz veya işin en başındasınız aklınızda zincire dönüşmüş bir işletme hayali var! Fakat kafanızı uçuşan fikirler ile bir sürü cevapsız soru karıştırıyor olabilir. Elbette kolay değil baştan en doğru seçimleri yapıp hedefi her daim on ikiden vurmak. Peki yolda her şey planladığınız gibi düz bir çizgide mi ilerleyecek? İşletmenizi birbirinden farklı karakterde yatırımcılar ile paylaşmak mantıklı mı? Bu yatırımcılar markanızı sizin gibi temsil edebilecekler mi? Daha nice düşünce ve soruyu ardı arkasına sıralayabiliriz. Ayrıca aklınız karışmasın siz öncelikle bir girişimcisiniz. Yani zaten sorunlarla daha karşılaşmadan her türlü mücadeleye girme kararlılığındasınız.


Bu yazıya giriş şeklimizi biraz tuhaf bulabilirsiniz ama önemli bir noktaya dikkat çekme amacımız olduğunu söylemeliyiz. Bir yola gideceksiniz aracınız ile alakalı her türlü bakım, onarımı hallettiniz. Haritanız da var. Yolun kaç km olduğu da belli kaç saat yol alacağınızda. Kısacası hazırsınız bu yolculuğa. Peki gidilecek yolda karşılaşılacak zorluklar, tehlikeler hakkında bir planınız var mı? Yada bana bir şey olmaz düşüncesi mi hakim size? Haritayı yapacağınız girişimin bir planı olduğunu düşündüğümüzde, ayağımıza taş değmeden yada herhangi bir tehlike ile karşılaşmadan işletmeyi başarıya ulaştırabilir misiniz? Gidilecek yola hazırlık ve bir haritanın olması gerçekten önemli bir aşamadır. Ama yolda iken karşılaşacağınız zorluklara karşı tutumunuz ve cesaretiniz girişim açısından çok daha önemlidir. Hepimiz yolun daha en başında başarı ile hedefe vardığımızı hayal ederiz. Motivasyonumuz açısından tetikleyicidir de hedefe varma hayali. Fakat asıl başarıyı bu yolda ne olursa olsun mücadele azminiz ve kararlılığınız getirecektir.


Biz bir Franchise yol haritası nasıl hazırlanır artık ondan konuşalım isterseniz. En başta bahsettiğimiz gibi ya mevcut bir işletmeniz var veya girişime sıfırdan başlıyorsunuz. İki durumda da süreç benzer işler ama mevcut bir işletmenin varlığı ve bu işletmenin ortaya koyduğu başarısı işleri biraz değiştirir. Projeye başlarken eğer elimizde mevcut potansiyeli değerlendirebileceğimiz verilerimiz varsa ilerleyişimiz daha kolay olacaktır. Yoksa eğer ilk başta ortaya konulacak konsept projenin aldığı sonuçlar üzerinden geleceği planlamaya devam ederiz.


Süreçlerini ve iş akışlarını tasarladığımız iş planımıza istinaden;


İlk olarak etkili bir marka dizaynı tasarlanmalıdır. Artık rekabetin çok yoğun olduğu piyasalarda işinizi bir adım öne çıkaracak bir marka tasarımı çalışmasına imza atılması gerekmektedir. İşin bu kısmında mutlaka marka ajansı gözüyle bakabilmek için profesyonel bir ekip tercih edilmelidir. İşletmeniz ile alakalı potansiyel müşterilerde ilk izlenimi oluşturacak önemli bir etkendir marka.


İkinci olarak yine etkili bir konsept çalışması yapılmalıdır. İşletme mevcut bile olsa oluşturulan marka tasarımına uygun şeklide bir konsept oluşturulmalıdır. Konsept uçtan uca tasarlanması gereken aşamadır. Sektöre göre mimari konseptten personel kıyafetine uzanan geniş bir alanı kapsar.


Üçüncü olarak bir işletme operasyon planı hazırlanması gerekir. Burada konsepte paralel tasarlanan iş istasyonları belirlenmesi ve bunların süreç ve iş akışlarının tasarlanarak eğitim amaçlı kitapçıklar haline getirilmesi gerekir.


Dördüncü olarak işletme operasyon planına göre takımların oluşturulması ve yönetilmesini sağlayacak insan kaynağı sisteminin tasarlanması gerekir. Operasyonun ihtiyaç duyduğu insan kaynağının eğitilmesi ve uzun süre verimli çalışabilmesini sağlayacak alt yapının oluşturulması gerekmektedir.


Beşinci olarak tüm işletme sürecini, akışını kapsayan ve yönetilmesini sağlayacak yazılım, teknolojik alt yapısının tasarlanması yine planın önemli bir parçasıdır.


Altıncı olarak işletmenin başka lokasyonlarda hizmet verebilmesi için genel bir operasyon ve yönetim planının yapılmasıdır.


Yedinci olarak kurgulanan işletmenin her türlü satış başarını etkileyecek pazarlama alt yapısının planlanması büyüme yolunda atılacak en kritik adım olacaktır.


Sekizinci olarak tüm işletmeyi ve süreçlerini kapsayacak şekilde hukuki alt yapısının kurgulanarak yasal olarak uygun hale getirilmesi önemli bir aşamadır.


Pek tabi sektöre göre bazı değişikliklerin olabileceğini söylemeliyiz. Ancak burada saydığımız 8 temel adım büyümesini arzuladığımız işletmemiz için atılması gereken elzem adımlardır.


Gördüğünüz gibi işletmenizin büyümesi için planlanacak yol kaçınılmaz şekilde uzun ve meşakkatli olacaktır. Yola çıkmadan önce iyi hazırlanılmasının, yol haritasının dikkatli oluşturulmasının çok önemli olduğunu bir daha vurgulayalım. Fakat asıl başarıyı mücadele azmi ve kararlılığın getireceğinin altını da kalın kalın çizelim. Colony Process olarak tüm bu süreçte Franchise Projesi Hazırlama ve uygulamasına kadar uçtan uca çözümler üretiyoruz. Daha fazla bilgi için mutlaka bizimle iletişime geçin.





All rights belong to ©Colony Proces

bottom of page